Mi a különbség a növényi és az állati eredetű omega-3 zsírsavak között?

A különböző forrásokból származó omega-3 zsírsavak különbözőképpen hasznosulnak, és máshogy hatnak az egészségünkre. Tudjunk meg róluk többet!

Mi a különbség a növényi és az állati eredetű omega-3 zsírsavak között?

Az omega-3 zsírsavakról röviden

Az omega-3 zsírsavak az egészséges táplálkozás alapvető elemei, amelyek széleskörű egészségvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Jótékonyan hatnak többek között a szív- és érrendszer általános egészségére, a kognitív funkciókra, illetve a gyulladások megelőzésében és csillapításában is kiemelkedő szerepet játszanak. Az omega-3 zsírsavak úgynevezett esszenciális és többszörösen telítetlen zsírok, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem képes őket előállítani, ezért az étrendünkön keresztül kell pótolnunk ezeket. Az omega-3 zsírsavak étrendi forrásai azonban több típusú omega-3 zsírsavat is tartalmaznak, melyek hatásukban és hasznosulásukban meglehetősen különböznek egymástól. 

A következőkből kiderül, hogy mi a különbség a növényi és az állati forrásokból származó omega-3 zsírsavak között, miben különbözik ezek hasznosulási aránya, és miért fontos az omega-3 étrendi forrásainak változatos, bőséges, és rendszeres bevitele.


Alfa-linolénsav, a növényekből származó omega-3

A növényi omega-3 zsírsavforrások alfa-linolénsavat (ALA) biztosítanak, amely előfutára az omega-3 zsírsavak aktívabb formáinak, az eikozapentaénsavnak (EPA) és a dokozahexaénsavnak (DHA). Az ALA EPA-vá és DHA-vá történő átalakítása a szervezetben viszonylag alacsony mértékű, az EPA esetében átlagosan 10%, a DHA esetében pedig 5%, vagy akár annál is kevesebb. Emiatt a vegetáriánusok és a vegánok számára rendkívül fontos, hogy az étrenden keresztül, például lenmag, chia mag, kendermag és diófélék fogyasztásával, illetve étrend-kiegészítők alkalmazásával elegendő ALA-t fogyasszanak, amit aztán a szervezet át tud alakítani az omega-3 zsírsavak aktív formáivá. Az ALA alacsonyabb átalakulási és hasznosulási aránya miatt nagyobb bevitelre lehet szükség az EPA-val és DHA-val kapcsolatos előnyök eléréséhez, ezért a tudatos és változatos étrend alapvető fontosságú a növényi alapú táplálkozás követői számára.

Az állati forrásokból származó EPA és DHA

Az EPA és a DHA legnépszerűbb és leggazdagabb forrásai a zsíros halak, a halolaj, valamint a krill olaj. Ellentétben az ALA-val, az omega-3 zsírsavak EPA és DHA formáit a szervezetünk képes közvetlenül hasznosítani. Az EPA és a DHA az elfogyasztott ételekből és étrend-kiegészítőkből történő felszívódási aránya jelentősen magasabb, mint az ALA esetében, így ezek hatékonyabb és megbízhatóbb támogatói a szív- és érrendszer védelmének, az agyműködés fokozásának, valamint egyes gyulladásos megbetegedések kezelésének is. 

Jellemzően, ha az EPA-t és a DHA-t teljes értékű élelmiszerforrásokból, például zsíros halakból fogyasztjuk, azok meglehetősen hatékonyan felszívódnak és hasznosulnak - tanulmányok szerint a felszívódási arány egyes esetekben 90%-nál is magasabb lehet. Az étkezések során az egészséges zsírok fogyasztása jelentősen fokozhatja a felszívódásukat, mivel az EPA és a DHA zsírban oldódó tápanyagok. Étrend-kiegészítők esetében az EPA és a DHA formája befolyásolhatja a felszívódást. A halolaj triglicerid formái például hatékonyabban felszívódhatnak, mint az alacsonyabb minőségű étrend-kiegészítőkben található etil-észter formák. Szerencsére a jó minőségű, természetes halolajat vagy krill olajat tartalmazó étrend-kiegészítőkből származó EPA és DHA felszívódása magasnak tekinthető.

Miért rendkívül fontos az omega-3 forrásainak változatos fogyasztása? 

Az omega-3 különböző forrásainak beépítése az étrendbe kulcsfontosságú ezen zsírsavak egészségügyi előnyeinek kiaknázásához. A növényi forrásokból származó ALA és az állati forrásokból származó EPA és DHA keveréke teljesebb tápanyagprofil biztosít, ami által szélesebb körű egészségügyi előnyöket kínál. Emellett fontos megjegyezni, hogy az omega-3 zsírsavak teljes értékű ételek általi bevitele nemcsak az omega-3 zsírsavak különböző formáit, hanem rostokat és fehérjéket, illetve más tápanyagokat és kulcsfontosságú vegyületeket is biztosít, például vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat.

Ajánlott termékek az omega-3 zsírsavak bevitelére a változatos étrend mellett: 

Mannavita MegaKrill

Mannavita Lenmagolaj

Mannavita Kendermagolaj

Mi alapján válasszunk omega-3 étrend-kiegészítőket?

Az omega-3 kiegészítők kiválasztásakor fontos figyelembe venni a forrásokat, az omega-3 zsírsavak specifikus típusait és mennyiségét, illetve a tisztaságot és a fenntarthatósági gyakorlatokat is. Javasolt olyan étrend-kiegészítőket választani, amelyek kiegyensúlyozott arányban biztosítják az EPA-t és a DHA-t, és amelyek harmadik fél által végzett tesztelésen mentek keresztül a minőségbiztosítás érdekében.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend főbb egészségügyi előnyei

A szív- és érrendszer egészségének védelme

Az omega-3 zsírsavak kulcsszerepet játszanak a szív egészségében, több mechanizmuson keresztül:

  • Csökkenthetik a trigliceridek szintjét: Az EPA és a DHA jelentősen, akár 15-30%-kal csökkentik a vérben található trigliceridek szintjét, melyek rendellenesen magas szintje a szívbetegségek fokozott kockázatával jár.
  • Optimalizálhatják a vérnyomást: Az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a magas vérnyomást, ami által jelentősen enyhítik a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
  • Védhetik az érrendszert: Az omega-3 zsírsavak képesek megakadályozni a plakkok kialakulását, amelyek szűkítik az artériákat, és csökkentik az oxigénellátást a létfontosságú szervek számára.
  • Szabályozhatják a szívritmust: A szívritmus szabályozásával az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a szívritmuszavar kockázatát, amely a hirtelen szívhalál egyik oka.

A mentális egészség és az érzelmi jóllét támogatása

Az omega-3 zsírsavak az agy struktúrájára és működésére is hatással lehetnek, így rendszeres bevitelük jelentős előnyökkel járhat a mentális egészség és a kognitív teljesítmény szempontjából:

  • Védhetik az agyat: A DHA az agy egyik fő strukturális összetevője, és létfontosságú az agy megfelelő fejlődéséhez és működéséhez is. A DHA megfelelő szintje összefüggésbe hozható a csecsemők agyi egészségének javulásával, az idősek kognitív funkcióinak megőrzésével, illetve a memória és a tanulási képesség javításával is.
  • Segíthetnek a neurodegeneratív betegségek megelőzésében és kezelésében: Egyes tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak képesek lehetnek késleltetni a kognitív hanyatlást és egyes neurodegeneratív betegségek progresszióját, illetve akár az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is csökkenthetik.
  • Enyhíthetik a depressziót és a szorongást: Az omega-3 zsírsavak ígéretesnek bizonyultak a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésében. Az EPA különösen hatékonynak tűnik a depresszió elleni küzdelemben.

A gyulladásos válaszok szabályozása

Az omega-3 zsírsavak erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, így segíthetnek csökkenteni a krónikus betegségek kockázatát, illetve hozzájárulhatnak azok hatékonyabb kezeléséhez is:

  • Csillapíthatják az ízületi gyulladásokat: Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladáshoz kapcsolódó anyagok termelődését, enyhítve az ízületi gyulladások, például az artritisz olyan tüneteit, mint például az ízületi fájdalom és merevség.
  • Megelőzhetnek és kezelhetnek egyes krónikus gyulladásos állapotokat: A gyulladásos gének kifejeződésének mérséklésével az omega-3 zsírsavak képesek lehetnek harcolni a krónikus gyulladások ellen, amely számos betegség, köztük a szívbetegségek és a rák fő kockázati tényezői.

A szem egészségének megőrzése

A DHA látásra gyakorolt hatása mélyreható, és hangsúlyozza az omega-3 zsírsavak fogyasztásának fontosságát a szem védelme és a látás támogatása érdekében:

  • Védhetik a retina egészségét: A DHA a retina fő strukturális összetevője, és kritikus szerepet játszik annak egészségének megőrzésében és működésének elősegítésében.
  • Enyhíthetik a szemszárazságot: Kimutatták, hogy az omega-3 étrend-kiegészítők enyhíthetik a szem szárazságát, ami nemcsak a szem általános egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet, hanem olyan panaszok kezelésében is segíthet, mint például száraz szem szindróma.
  • Csökkenthetik az időskori sárgafoltsorvadás kockázatát: Az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD), vagyis időskori sárgafoltsorvadás a vakság egyik vezető okozója. Kimutatták, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával. 

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://examine.com/omega-3-fatty-acids/

https://examine.com/supplements/fish-oil/

https://examine.com/supplements/krill-oil/

https://examine.com/alpha-linolenic-acid-ala/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK564314/

https://www.tandfonline.com/10.1080/1094

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9641984/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK11888/

https://lpi.oregonstate.edu/essential-fatty-acids

Fotók a megjelenés sorrendjében:

Team Picsfast

Karolina Grabowska

Gary Barnes

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute