6 érv az édesburgonya fogyasztása mellett!

Bár nem olyan népszerű, mint a hagyományos burgonya, azért érdemes megismerkedni vele. Miért? 6 érvem is van rá!

Az őszi időszakban a legtöbb piacon és áruházban megjelenik az édesburgonya. Néhányan már rutinosan nyúlnak érte, azonban a legtöbben még mindig bizalmatlanok. Ma 6 olyan érvet sorakoztatok fel, amelyek remélem a bizonytalanokat is meggyőzik arról, hogy igenis érdemes fogyasztani ezt a különleges színű és ízű zöldséget.

1.Tápanyagokban gazdag

Az édesburgonya kiváló forrása a rostoknak, a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak. Egy kutatás szerint 20 dkg édesburgonyában az alábbiak találhatók:

Szénhidrát: 41,4 gramm
Fehérje: 4 gramm
Zsír: 0,3 gramm
Rost: 6,6 gramm
A -vitamin: NRV 769% -a
C -vitamin: NRV 65% -a
Mangán: NRV 50% -a
B6 -vitamin: NRV 29% -a
Kálium: NRV 27% -a
Pantoténsav: NRV 18% -a
Réz: NRV 16% -a
Niacin: NRV 15% -a

Az NRV a napi ajánlott fogyasztási mennyiséget jelöli.

Mindezeken felül az édesburgonya tartalmaz még antioxidánsokat is, amelyek megvédik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító, gyulladáskeltő hatásaitól.

2.Támogatja a bélrendszer egészségét

Az édesburgonyában található rostok és antioxidánsok jótékony hatással vannak a bélrendszerre. Az édesburgonya oldható és oldhatatlan rostot is tartalmaz, amelyek közül a szervezet egyiket sem tudja megemészteni, ezért a rostok az emésztőrendszerben maradnak, és ott kifejtik hatásukat. Segítenek például fenntartani a bélflóra egyensúlyát, így csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint az irritábilis bél szindróma vagy a vírusos hasmenés.

3.Segíthet megelőzni a daganatos betegségeket

Az édesburgonya sok értékes antioxidánst tartalmaz, amelyek segíthetnek megelőzni bizonyos típusú daganatos megbetegedéseket. Nem csupán a sárga színű édesburgonya gazdag antioxidánsokban, hanem a lila típusú is.

A lila színű édesburgonyával kapcsolatban több vizsgálatot is végeztek. Megállapították, hogy a benne található antioxidánsok lassíthatják bizonyos típusú rákos sejtek növekedését. Az említett vizsgálatok a hólyag-, a vastagbél-, a gyomor- és a mellrák esetén, kémcsöves megfigyelés során történtek. Hasonló vizsgálatokat egereken is végeztek. Ezek során a lila édesburgonyában gazdag étrenddel táplált egereknél alacsonyabb volt a korai stádiumú vastagbélrák aránya, ami arra utal, hogy a burgonyában található antociánok védőhatást fejthetnek ki.


4.Támogatja a szem egészségét

Az édesburgonya rendkívül gazdag béta-karotinban, amely a zöldség élénk narancssárga színéért felelős antioxidáns. Ahogy a cikk elején lévő felsorolásból is látszik, hogy 20 dkg édesburgonya 7-szer annyit tartalmaz ebből az tápanyagból, mint amennyire egy felnőttnek egy nap szüksége van. Emiatt az édesburgonya rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a látásunkért és a szemünk egészségének megtartásáért.

5.Támogatja az agyműködést

Az édesburgonyák közül a lila változat az, ami kimondottan jótékony hatással lehet agyunk működésére. Állatkísérletek során figyelték meg, hogy a lila színű édesburgonya antocianinjai segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat, valamint a gyulladásokat okozó szabadgyökök számát, így támogatva az agy megfelelő működését.

6.Támogatja az immunrendszert

A narancs színű édesburgonya a béta-karotin egyik leggazdagabb természetes forrása. A béta-karotin egy olyan növényi alapú vegyület, amely A-vitaminná alakul át a szervezetben. Az A-vitamin szintje pedig a szakemberek szerint szoros összefüggésben van a szervezetünk immunrendszerének állapotával. Ha az A-vitamin szintje alacsonnyá válik, akkor immunrendszerünk is meggyengülhet, és fogékonyabbá válhatunk a fertőzésekre.

A bélrendszer állapotához szintén szorosan kapcsolódik az immunvédelem. A bél az, ahol a szervezet sok potenciális betegséget okozó kórokozónak van kitéve, ezért az egészséges bél az egészséges immunrendszer fontos része. Tanulmányok kimutatták, hogy az A-vitamin hiánya megnövelheti a bélgyulladás kialakulásának lehetőségét, és csökkentheti az immunrendszer védekező képességét.

Hogyan adjuk hozzá az édesburgonyát az étrendünkhöz?

Az édesburgonya rendkívül finom és különleges ízű alapanyag. Sokféleképpen felhasználható, ezért nagyon könnyű beilleszteni az étrendbe.

A legegyszerűbb felhasználási módja, ha meghámozzuk, darabokra vágjuk, meglocsoljuk olíva olajjal és sütőpapírra téve megsütjük. Nagyszerű köret lehet akár sült húsok mellé is. Ezen kívül nyugodtan megsüthetjük egyben, héjával együtt is, úgyis nagyon finom.

Az édesburgonya különleges ízvilága miatt akár sós, akár édes ételek alapanyaga is lehet, mert nagyszerűen illik mindkettőhöz. Készíthetünk a felhasználásával édesburgonya chipset, krumplipürét, vékony darabokra vágva hasábburgonyát, vagy megfőzve akár péksütemények tésztájához is hozzáadhatjuk.

Azt már tudjuk, hogy miért érdemes fogyasztanunk, a felhasználási módoknak és lehetőségeknek pedig csak a fantáziánk szab határokat. Legyünk kreatívok, kóstolgassuk, próbáljunk ki új ízeket és élvezzük az édesburgonya jótékony hatásait.

Forrás: 
https://www.healthline.com/nutrition/sweet-potato-benefits
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24921903
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list
https://www.healthline.com/nutrition/foods-high-in-antioxidants
https://www.healthline.com/nutrition/improve-gut-bacteria

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute