Hogyan fokozhatjuk a vas felszívódását természetesen?

A vas rendkívül fontos egészségünk megőrzéséhez, ám rendellenesen alacsony szintje sajnos sokakat érint. Lássuk, hogyan segíthetjük elő a vas biológiai hasznosulását!

A vas felszívódását elősegítő ételeket fogyasztó kislány. Hogyan fokozhatjuk a vas felszívódását természetesen?

A vas fontosságáról röviden

A vas egy létfontosságú ásványi anyag, amely alapvető szerepet játszik például a hemoglobin előállításában és az oxigén szállításában a tüdőből a test többi részébe. A vas támogatja az idegrendszer fejlődését, az izomanyagcserét, illetve elengedhetetlen a kötőszövetek egészségének megőrzéséhez is. A vas hiánya anémiához, vagyis vérszegénységhez vezethet, amelynek főbb tünetei a fáradtság, a gyengeség, és a kognitív funkciók csökkenése.


A vas felszívódásának mechanizmusa

A vas felszívódása elsősorban a vékonybélben, azon belül is a nyombélben és az éhbélben történik. A táplálékból bevitt vas két kulcsfontosságú formája a hem és a nem hem vas. A hem vas, amely az állati termékekben található, könnyebben felszívódik, mint a növényi forrásokból származó nem hem vas. A vas napi ajánlott beviteli mennyisége átlagosan 18 mg, de ez változik a nem, a kor és az egyéni egészségi állapot függvényében. Az olyan tényezők, mint a fennálló betegségek, egyes gyógyszerek, és az életmód jelentősen befolyásolják, hogy mennyi vasra van szükségünk, és mennyire hatékonyan tudjuk azt hasznosítani.

A hem és a nem hem vas közötti különbség

A hem vasnak, amely a húsokban található hemoglobin és mioglobin része, magasabb a biológiai hasznosulása, ez átlagosan 15-35%-os felszívódási arányt jelent. Ezzel szemben a nem hem vas, amely a növényi alapú ételekben, például az algákban, hüvelyesekben és gabonafélékben található, alacsonyabb, csupán 2-20%-os felszívódási arányt mutat. A hem vas molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy könnyebben felszívódjon a szervezetben, míg a nem hem vas felszívódását jobban befolyásolják más étrendi tényezők.

Hogyan növelhetjük természetesen a vas felszívódását?

A vas felszívódását természetes módon fokozhatjuk a tudatos és változatos étrend kialakításával. Kulcsfontosságú a C-vitamin bevitelének növelése, ugyanis a C-vitaminban gazdag ételek, mint például a citrusfélék, a paprika, az eper, a kiwi és a brokkoli, jelentősen növelik a más növényi alapú ételekben található nem hem vas biohasznosulását a nem hem vas egy könnyebben felszívódó formává alakításával.

Fontos odafigyelni azokra az anyagokra is, amelyek gátolhatják a vas felszívódását. A tea és a kávé tanninjai, illetve a tejtermékekben található kalcium akadályozhatják a vas felszívódását, ezért ajánlott korlátozni ezeknek az ételeknek és italoknak a fogyasztását a vasban gazdag étkezések közelében. 

Azok számára, akik nem képesek kizárólag étrendi úton fedezni vasigényüket, mint például a vashiányos vérszegénységben szenvedők, vagy egyes esetekben a vegetáriánusok és a vegánok, a vas étrend-kiegészítők segíthetnek. Ezek hosszútávú alkalmazását illetően azonban javasolt egészségügyi szakemberrel konzultálni, mivel a túlzott vasbevitel káros mellékhatásokat okozhat.

Ajánlott termékek a vas szintjének fokozására: Mannavita Spirulina Tabletta és VasMenta Liposzómás Vas

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK540969/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK448204/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK557376/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK448065/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK279618/

Fotó: Gustavo Fring

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute